Cu duritate, dar fără excese. Așa le-a transmis premierul Victor Ponta inspectorilor antifraudă să sancționeze evaziunea fiscală, însă realitatea arată exact contrariul.
După ce i-au fost relatate cazuri de posibile excese în închiderea unor localuri, prim-ministrul i-a transmis șefului ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, că evaziunea fiscală trebuie sancționată potrivit legii, dar fără a face excese.
„ANAF își pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, și sper să o facă în continuare, dar fără excese, domnule președinte. În limita legii și a bunului-simț, că, totuși, când mergem și facem excese, cădem în partea cealaltă. Eu cer tuturor angajaților ANAF să-și facă datoria cu duritate, dar nu cu excese și sunt convins că veți găsi această limită”, a declarat vineri Victor Ponta.
Mesajul a fost transmis după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcției Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine și localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din „bacșiș”, patronii unităților acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.
„Duritatea” inspectorilor antifraudă
Este cazul unei firme producătoare de carne, care a fost amendată cu suma de 5.000 de lei și închiderea unui magazin pentru 30 de zile, după ce inspectorii ANAF au descoperit lipsa a 50 de lei din casa de marcat.
Un pub din București a primit aceeași sancțiune după ce inspectorii antifraudă au descoperit 3,28 de lei nedeclarați.
Controalele făcute de ANAF merg și mai departe. În mai multe localuri din țară, aceleași „excese”. Potrivit presei locale, o cofetărie din Timișoara a fost închisă din cauza a 1,5 lei în plus, în casa de marcat.
Un alt restaurant a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în bucătărie. ”Ni s-a dat și o suspendare de trei luni pe băuturi spirtoase. Ni s-a părut un pic greșit. Pentru o singură sticlă…”, explică șeful de sală al respectivului local.
Inspectorii antifraudă au ajuns și în Focșani, unde au sancționat localul Dogan Fast Food. ”Singura greșeală invocată a fost că nu s-a eliberat un bon fiscal de 90 de lei la o masă. A fost greșeala unui ospătar care a avut o masă mai mare și cu mai multe comenzi, a emis prenotă, dar a uitat să emită bonul fiscal. Suma de 90 de lei a fost singura greșeală și pentru asta mi-a închis activitatea. Nu este normal ce se întâmplă în România”, a declarat proprietarul localului, Bozkuș Eyup pentru vranceamedia.ro.